
2 maja obchodzimy Dzień Grilla. Z tej okazji nasza dietetyczka przygotowała dla Was kilka wskazówek jak grillować w zdrowszy sposób – wszystko w formie prostych wskazówek!
Majówka zbliża się wielkimi krokami i aby po tych 3 dniach grillowania czuć się lepiej (niż zazwyczaj 😊) warto skorzystać z poniższych porad.
Jak grillować zdrowiej? Oto 10 porad!
- Własnoręcznie przygotuj sosy.
Sosy/dodatki możesz wykonać na bazie jogurtu naturalnego/greckiego/skyr.
Innym pomysłem będzie przygotowanie sosu BBQ lub domowego ketchupu na bazie passaty pomidorowej/pomidorów z puszki.
- Nie zapominaj o warzywach. Jako jedno z dań warto przygotować sałatkę warzywną. Oprócz mięs, do grillowania bardzo dobrze nadają się warzywa. Szczególnie takie jak: cukinia, kabaczek, szparagi, papryka, pieczarki, boczniaki, kolby kukurydzy, cebula, czosnek, ziemniaki.
Warzywa możesz zgrillować lub pokroić w słupki, aby były łatwo dostępne i gotowe do spożycia.
- Pamiętaj o innych źródłach białka niż mięso. Możesz zgrillować rybę, tofu marynowane lub ser, np. halloumi czy camembert.
- Wybierz pełnoziarniste pieczywo. Takie pieczywo będzie miało więcej błonnika, niższy indeks glikemiczny i będzie bardziej sycące. A co za tym idzie, najesz się mniejszą ilością takiego chleba w porównaniu do chleba pszennego.
- Pamiętaj o piciu wody. Zamiast picia słodkich napojów, coli czy soków przygotuj dzbanek z wodą z dodatkami (mięta, cytryna, imbir, truskawki) oraz szklanki. Tak, aby woda była w zasięgu wzroku.
- Nie kupuj gotowych przyprawionych mięs/mieszanek przypraw. Takie produkty zazwyczaj zawierają bardzo dużo soli. Duże jej spożycie powoduje gromadzenie się wody w organizmie, a co za tym idzie uczucie spuchnięcia i ociężałości.
- Zamiast ciasta przygotuj przekąski ze świeżych owoców. Nic prostszego! Kup owoce i pokrój w cząstki, które łatwo się je. Owoce, które dobrze się sprawdzą to: jabłka, gruszki, arbuz, truskawki, borówki, maliny i nie tylko.
- Nie przypalaj jedzenia na grillu. Niestety spalone jedzenie nie będzie korzystne dla zdrowia. Jedzenie przypalonej żywności może zwiększać ryzyko zachorowania m.in. na raka żołądka.
- Używaj naturalnych podpałek (z naturalnej parafiny lub białego papieru) – mięso nie przesiąka ich zapachem ani szkodliwymi substancjami. Nie dodawaj kostek rozpałki w trakcie grillowania. Jako podpałki nie używaj ropy, gdyż uwolnione z niej substancje przenikają do potraw.
- Nie grilluj żywności częściowo rozmrożonej, produktów peklowanych ani wędzonych.
Kilka szybkich przepisów, które możesz wdrożyć do swojego grillowego jadłospisu.
Przepis na sos czosnkowy z jogurtu naturalnego
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego/greckiego
- 3 ząbki czosnku
- Koperek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie: Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu wraz z przyprawami i posiekanym koperkiem. Sos będzie smakował najlepiej po minimum 30 minutach w lodówce.
Szaszłyki z warzywami
Składniki:
- Papryka żółta
- Papryka czerwona
- Cukinia
- Cebula
- Pierś z kurczaka/łosoś/ser halloumi
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy
- Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka/łososia/halloumi pokrój w kostkę. Zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z ulubionymi przyprawami (np. słodka i ostra papryka, pieprz, curry lub przyprawy ziołowe: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia).
Warzywa pokrój w kostkę dobrą d nabijania na patyczki.
Nadziewaj naprzemiennie kurczaka, łososia lub ser halloumi oraz warzywa. Grilluj z oby stron.
Sałatka z mozzarellą, pomidorem i oliwkami
Składniki:
- Mozzarella light
- Pomidor malinowy
- Oliwki zielone
- Sałata rzymska
- Szalotka
- Oliwa z oliwek
- Bazylia świeża i suszona
Wykonanie:
Z podanych składników zrób sałatkę.
Mintaj z masłem czosnkowym
Składniki:
- Polędwiczka z mintaja
- Łyżeczka masła
- Ząbek czosnku
- Łyżka posiekanej natki
- pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami wymieszać w miseczce do połączenia składników. Rybę osusz papierowym ręcznikiem. Mintaja ułóż na folii aluminiowej, rozłóż równomiernie masełko i zawiń, tworząc łódeczkę. Piecz na ruszcie ok 15-20 min.