Produkt Serrapeptase marki NutraMedix został wycofany ze sprzedaży w związku z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 

Producenci
Jak grillować zdrowiej? Oto 10 porad! 0
Grilluj zdrowiej razem z SuppHelp! 10 sprawdzonych sposobów naszej dietetyczki.

2 maja obchodzimy Dzień Grilla. Z tej okazji nasza dietetyczka przygotowała dla Was kilka wskazówek jak grillować w zdrowszy sposób – wszystko w formie prostych wskazówek!

Majówka zbliża się wielkimi krokami i aby po tych 3 dniach grillowania czuć się lepiej (niż zazwyczaj 😊) warto skorzystać z poniższych porad.

Jak grillować zdrowiej? Oto 10 porad!

  1. Własnoręcznie przygotuj sosy.

Sosy/dodatki możesz wykonać na bazie jogurtu naturalnego/greckiego/skyr.

Innym pomysłem będzie przygotowanie sosu BBQ lub domowego ketchupu  na bazie passaty pomidorowej/pomidorów z puszki. 

  1. Nie zapominaj o warzywach. Jako jedno z dań warto przygotować sałatkę warzywną. Oprócz mięs, do grillowania bardzo dobrze nadają się warzywa. Szczególnie takie jak: cukinia, kabaczek, szparagi, papryka, pieczarki, boczniaki, kolby kukurydzy, cebula, czosnek, ziemniaki.

Warzywa możesz zgrillować lub pokroić w słupki, aby były łatwo dostępne i gotowe do spożycia.

  1. Pamiętaj o innych źródłach białka niż mięso. Możesz zgrillować rybę, tofu marynowane lub ser, np. halloumi czy camembert.
  2. Wybierz pełnoziarniste pieczywo. Takie pieczywo będzie miało więcej błonnika, niższy indeks glikemiczny i będzie bardziej sycące. A co za tym idzie, najesz się mniejszą ilością takiego chleba w porównaniu do chleba pszennego.
  3. Pamiętaj o piciu wody. Zamiast picia słodkich napojów, coli czy soków przygotuj dzbanek z wodą z dodatkami (mięta, cytryna, imbir, truskawki) oraz szklanki. Tak, aby woda była w zasięgu wzroku.
  4. Nie kupuj gotowych przyprawionych mięs/mieszanek przypraw. Takie produkty zazwyczaj zawierają bardzo dużo soli. Duże jej spożycie powoduje gromadzenie się wody w organizmie, a co za tym idzie uczucie spuchnięcia i ociężałości.
  5. Zamiast ciasta przygotuj przekąski ze świeżych owoców. Nic prostszego! Kup owoce i pokrój w cząstki, które łatwo się je. Owoce, które dobrze się sprawdzą to: jabłka, gruszki, arbuz, truskawki, borówki, maliny i nie tylko.
  6. Nie przypalaj jedzenia na grillu. Niestety spalone jedzenie nie będzie korzystne dla zdrowia. Jedzenie przypalonej żywności może zwiększać ryzyko zachorowania m.in. na raka żołądka.
  7. Używaj naturalnych podpałek (z naturalnej parafiny lub białego papieru) – mięso nie przesiąka ich zapachem ani szkodliwymi substancjami. Nie dodawaj kostek rozpałki w trakcie grillowania. Jako podpałki nie używaj ropy, gdyż uwolnione z niej substancje przenikają do potraw.
  8. Nie grilluj żywności częściowo rozmrożonej, produktów peklowanych ani wędzonych.

Kilka szybkich przepisów, które możesz wdrożyć do swojego grillowego jadłospisu.

Przepis na sos czosnkowy z jogurtu naturalnego

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego/greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Koperek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie: Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu wraz z przyprawami i posiekanym koperkiem. Sos będzie smakował najlepiej po minimum 30 minutach w lodówce.

 

Szaszłyki z warzywami

Składniki:

  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • Cebula
  • Pierś z kurczaka/łosoś/ser halloumi
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy
  • Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka/łososia/halloumi pokrój w kostkę. Zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z ulubionymi przyprawami (np. słodka i ostra papryka, pieprz, curry lub przyprawy ziołowe: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia).

Warzywa pokrój w kostkę dobrą d nabijania na patyczki.

Nadziewaj naprzemiennie kurczaka, łososia lub ser halloumi oraz warzywa. Grilluj z oby stron.

 

Sałatka z mozzarellą, pomidorem i oliwkami

Składniki:

  • Mozzarella light
  • Pomidor malinowy
  • Oliwki zielone
  • Sałata rzymska
  • Szalotka
  • Oliwa z oliwek
  • Bazylia świeża i suszona

 

Wykonanie:

Z podanych składników zrób sałatkę.

 

Mintaj z masłem czosnkowym

Składniki:

  • Polędwiczka z mintaja
  • Łyżeczka masła
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka posiekanej natki
  • pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami wymieszać w miseczce do połączenia składników. Rybę osusz papierowym ręcznikiem. Mintaja ułóż na folii aluminiowej, rozłóż równomiernie masełko i zawiń, tworząc łódeczkę. Piecz na ruszcie ok 15-20 min.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl