Produkt Serrapeptase marki NutraMedix został wycofany ze sprzedaży w związku z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 

Producenci
Główne założenia diety przeciwzapalnej 0
Główne założenia diety przeciwzapalnej

W dzisiejszych czasach zdrowy styl życia i odpowiednia dieta odgrywają kluczową rolę w dbaniu o nasze zdrowie. Jedną z diet, która zdobywa coraz większą uwagę, jest dieta przeciwzapalna. W tym artykule przyjrzymy się głównym zasadom tej diety oraz dowiemy się, w jakich przypadkach może ona być szczególnie korzystna dla naszego organizmu.

 

Czym jest dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który skupia uwagę na zwiększeniu podaży pokarmów o działaniu przeciwzapalnym i zmniejszeniu tych, które mają potencjalne działanie prozapalne. Jej głównym celem jest redukcja stanów zapalnych w organizmie. A te mogą być przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Dieta przeciwzapalna jest bogata w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik, które wspomagają walkę ze stanami zapalnymi.

 

Główne zasady diety przeciwzapalnej

Dieta przeciwzapalna opiera się na spożywaniu całych, nieprzetworzonych produktów. Produkty bogate w składniki odżywcze pomagają walczyć ze stanami zapalnymi i wspierają Twoje zdrowie.

  1. Postaw na nieprzetworzone produkty spożywcze. Włącz do swojej diety dużo owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, nasion i roślin strączkowych. Te produkty są bogate w przeciwutleniacze i inne korzystne substancje, które pomagają zwalczać stan zapalny.
  2. Zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3: Kwasy tłuszczowe omega-3 są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wprowadź do diety pokarmy takie jak: tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki), siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie.
  3. Ogranicz spożycie kwasów tłuszczowych omega-6: Chociaż kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne, typowa zachodnia dieta ma zazwyczaj niewłaściwy stosunek omega-6 do omega-3, co może sprzyjać stanom zapalnym. Ogranicz spożywanie przetworzonej żywności i potraw smażonych, ponieważ często zawierają wysokie ilości kwasów tłuszczowych omega-6 (znajdujących się w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej kukurydziany, sojowy i słonecznikowy).
  4. Ogranicz węglowodany wysokoprzetworzone. Zredukuj lub unikaj węglowodanów rafinowanych i cukrów, takich jak te zawarte w słodyczach, wyrobach cukierniczych i białym pieczywie. Te produkty mogą powodować gwałtowne wzrosty poziomu cukru we krwi i przyczyniać się do stanów zapalnych.
  5. Wybieraj chude źródła białka. Postaw na: drób, ryby, rośliny strączkowe, chudy nabiał, jaja i tofu. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. 
  6. Unikaj tłuszczów trans: Tłuszcze trans są znane z powodowania stanów zapalnych i podnoszenia poziomu ,,złego'' cholesterolu. Unikaj częściowo utwardzonych olejów i przetworzonej żywności zawierającej tłuszcze trans, np. produktów smażonych we fryturach czy wyrobów cukierniczych.
  7. Dodawaj do potraw zioła i przyprawy: Wiele ziół i przypraw ma silne właściwości przeciwzapalne. Dodawaj do swoich potraw kurkumę, imbir, czosnek, cynamon i rozmaryn i wiele innych. Korzystaj z ziół świeżych oraz suszonych. 
  8. Ogranicz spożycie alkoholu. Nadmierne spożycie alkoholu może sprzyjać stanom zapalnym, osłabia odporność, zmniejsza wydolność fizyczną, wpływa drażniąco na przewód pokarmowy. 
  9. Dbaj o nawodnienie: Pij odpowiednią ilość wody przez cały dzień. Prawidłowe nawodnienie jest istotne dla zdrowia i może pomóc w utrzymaniu równowagi w reakcji zapalnej organizmu.
  10. Indywidualizuj swoją dietę. Każdy z nas jest inny, więc warto dostosować swoją dietę do konkretnych potrzeb i stanu zdrowia. Jeśli masz określone problemy zdrowotne lub ograniczenia żywieniowe, najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który dopasuje dietę do Ciebie. 

 

Zastosowanie diety przeciwzapalnej

Przeciwzapalność diety będzie tak naprawdę korzystna dla większości osób. Jednak może być szczególnie korzystna w chorobach takich jak: 

Choroby autoimmunologiczne

Będą to schorzenia takie jak: reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Hashimoto, celiakia. Choroby te są związane z nadmierną aktywacją układu odpornościowego i stanami zapalnymi. Dieta przeciwzapalna może pomóc złagodzić objawy tych schorzeń i wspierać leczenie.

Choroby serca

Ograniczenie tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększenie spożycia kwasów omega-3, może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, co przyczynia się do ochrony serca przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Cukrzyca typu 2

Dieta przeciwzapalna, oparta na zdrowych źródłach węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Utrzymanie odpowiednich poziomów stężenia glukozy we krwi w tym przypadku jest kluczowe. 

Problemy trawienne

Dieta bogata w błonnik i naturalne produkty może wspomagać układ pokarmowy, redukując ryzyko zaparć i wspierając mikrobiom jelitowy.

Profilaktyka przeciwnowotworowa

Niektóre składniki diety przeciwzapalnej, takie jak warzywa krzyżowe czy owoce jagodowe, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów.

Podsumowanie

Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który może pomóc w redukcji stanów zapalnych i wspierać ogólne zdrowie organizmu. Wybierając naturalne produkty, wzbogacając dietę w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz unikając tłuszczy trans i węglowodanów o wysokim IG, możemy wspomóc nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Pamiętajmy jednak, że dieta powinna być dopasowana do każdego indywidualnie. 

 


mgr Joanna Bazydło

dietetyk kliniczny

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl