Produkt Serrapeptase marki NutraMedix został wycofany ze sprzedaży w związku z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 

Producenci
Cynk – funkcje, objawy niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności 0
Cynk – funkcje, objawy niedoboru i nadmiaru, źródła w żywności

Funkcje cynku w organizmie

Cynk w organizmie człowieka wchodzi w skład kilkuset enzymów. Bierze udział przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek oraz w przemianach energetycznych. Jest jednym z niezbędnych elementów do produkcji wielu hormonów. Odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu, odpowiedniego metabolizmu alkoholu, jak również obronę immunologiczną. Może brać pośredni udział w uczeniu się, zapamiętywaniu oraz w regulacji pobudzenia.

 

Źródła cynku

Bez problemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości cynku wraz z codzienną dietą. Do produktów bogatych w cynk możemy zaliczyć: mięso, sery podpuszczkowe, kasze, ciemne pieczywo czy jaja.

Cynk przyswajamy lepiej z produktów zwierzęcych niż roślinnych. Jego przyswajalność zwiększa obecność białka zwierzęcego, kwasu cytrynowego i niektórych aminokwasów. Wchłanianie cynku z żywności zwiększa się w okresach niedoboru. Standardowo wchłanianie cynku wynosi 20-40%. Przyswajalność cynku ogranicza obecność błonnika, fitynianów oraz szczawianów, niektóre składniki mineralne oraz alkohol.

 

Wybrane produkty bogate w cynk

 

Produkt spożywczy Ilość cynku [mg] w 100 g produktów
Wątroba cielęca 8,4
Ser gouda (tłusty) 4,2
Ser cheddar (pełnotłusty) 4,1
Wieprzowina (karkówka) 3,1
Jajka 1,8
Otręby pszenne 8,9
Pestki dyni 7,5
Fasola biała 3,8
Kasza gryczana 3,5
Migdały 3,2
Chleb żytni razowy 2,5

 

Zapotrzebowanie na cynk waha się od 3 do 13 mg/dobę w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

 

Niedobór cynku i jego objawy

Niedobór cynku u dzieci może powodować zmiany skórne, podobne do występujących w łuszczycy. Objawia się również biegunkami, utratą apetytu, wypadaniem włosów, opóźnieniem rozwoju, zahamowaniem wzrostu oraz hipogonadyzmem.

U dorosłych niedobór cynku przejawia się rumieniowymi zmianami na skórze, zaburzeniami smaku i węchu, utratą włosów, a nawet kurzą ślepotą. Długotrwały niedobór cynku pogarsza funkcje immunologiczne oraz utrudnia gojenie się ran.

 

Nadmiar cynku w diecie

Rzadko zdarza się przekroczenie spożycia cynku wraz z dietą. Cynk możemy przyjmować również jako suplement. W taki sposób już dużo łatwiej o przedawkowanie. Skutki długotrwałej suplementacji dużych dawek cynku mogą być niebezpieczne. Będą to: zmniejszenie stężenia frakcji cholesterolu HDL (to ten ,,dobry cholesterol’’), obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu. Może wpływać negatywnie na metabolizm żelaza i miedzi.

Ostre zatrucie cynkiem przejawia się: nudnościami, ostrymi bólami żołądka, utratą apetytu, bólami głowy oraz biegunką.

 

Podsumowanie

Odpowiednio zbilansowaną dietą bez problemu pokryjemy zapotrzebowanie na cynk. W ten sposób ciężko by było przekroczyć podaż cynku. Bardziej powinniśmy obawiać się niedoboru niż nadmiaru, jeśli chodzi o podaż cynku z dietą. Nadmierna długotrwała suplementacja może skutkować nieprzyjemnymi objawami. W sprawie suplementacji warto skonsultować się ze specjalistą, aby dobrał odpowiednią dawkę i optymalny czas przyjmowania.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl